Doprava ZDARMA od 75,00 € | 2 mesiace na vrátenieZákaznícky servis[email protected]|+421 220 512 509
0

APRÍL – orgánom mesiaca je pečeň

Bylinky pro zdravá játra

 

 

Práve teraz, na jar, je ideálny čas na očistu pečene! Využime to a pripravme si bylinky na jarnú detoxikáciu. Pečeň totiž patrí k dôležitým orgánom v našom tele a my by sme sa o ňu mali náležite starať.

 

Môžeme siahnuť po čerstvých jarných bylinkách v podobe šalátu, zeleninových šťavách alebo bylinných čajoch či tinktúrach, vo všetkých prípadoch môžeme urobiť niečo pre svoje zdravie. Ideálna je potom citlivá kombinácia odľahčeného stravovania a užívania byliniek.

 

Bylinky na správnu funkciu pečene

Nechtík lekársky (Calendula officinalis)

Nechtík lekársky je známa bylinka z letných záhradiek. Užíva sa jeho kvet, z ktorého sa najčastejšie pripravuje čaj alebo tinktúra. Nechtík podporuje normálnu činnosť pečene a čriev, prispieva k normálnej funkcii trávenia a tiež dýchacieho systému.

Zemežlč menšia (Centaurium erythraea)

Zemežlč sa údajne vyskytuje na miestach, kde je spodná voda, a je považovaná za jednu z najhorkejších byliniek. Často ju nájdeme v čajových zmesiach určených na podporu normálnej činnosti trávenia, pečene a žlčníka. Zemežlč priamo prispieva k normálnej funkcii trávenia. Ideálne však je užívať ju iba krátkodobo a v menšom množstve. Okrem čaju sa dá vyskúšať aj tinktúra. Zemežlč býva aj obľúbenou prísadou tzv. žalúdočných likérov. Zbiera sa kvitnúca vňať.

Ako ešte môžeme podporiť zdravú pečeň?

Okrem čajov môžeme siahnuť aj po tinktúrach. Vynikajúca je napríklad tinktúra z lastovičníka väčšieho alebo benedikta lekárskeho. Veľmi osvedčeným a zaujímavým tipom je tiež tinktúra z koreňa čiernych ríbezlí.

 

Pečeň nám pomôže očistiť aj vhodný jedálniček. Neuškodí odľahčená strava s minimom tukov a živočíšnych produktov. Podporia ju ovocné a zeleninové šťavy, obilniny s vysokým obsahom vlákniny a dostatok vhodných tekutín. Vynikajúcimi potravinami, ktoré pečeni prospievajú, sú napríklad čerstvé čakankové puky, artičoky alebo čierna reďkev, prípadne šťava z čiernej reďkvi.
 

Čaj na podporu správnej funkcie pečene

 

Ako na prípravu čaju?

 

  • 50 g sušeného koreňa púpavy lekárskej
  • 50 g sušených kvetov nechtíka lekárskeho
  • 10 g sušenej vňate marinky voňavej
  • 15 g sušenej vňate tymianu voňavého

 

Zmes byliniek premiešame. Vrchovatú polievkovú lyžicu zmesi prelejeme 0,5 litrom vriacej vody, necháme prejsť varom po dobu 2 minút a potom asi 15 minút lúhujeme v prikrytej nádobe. Čaj scedíme a popíjame ideálne v množstve 2 – 3 šálky denne medzi jedlami alebo pred jedlom. Po 3 týždňoch užívania je vhodné urobiť týždňovú pauzu.