Doprava ZDARMA od 75,00 € | 2 mesiace na vrátenieZákaznícky servis[email protected]|+421 220 512 509
0

MAREC – orgánom mesiaca je žlčník

Bylinky pro žlučník

 

 

Žlčníkové problémy poznajú mnohí z nás. Sú sprevádzané silnou bolesťou vpravo pod rebrami, tráviacimi problémami a pocitom, že už to naozaj nemôžeme vydržať.

 

Ale čo naozaj nemôžeme vydržať? Možnože okrem bolesti aj všetko to, čím sa cítime byť zavalení a čo v nás vyvoláva vlnu nevyjadreného hnevu. Chce to pokoj, prísnu diétu a určite aj nejaké vhodné bylinky.

 

Bylinky na žlčník

Kurkuma pravá (Curcuma longa)

Žlto alebo oranžovo zafarbená kurkuma má celý rad priaznivých účinkov. A jedným z nich je aj podpora normálnej činnosti pečene a trávenia. Kurkumu si môžeme pokojne každý deň pridávať do hlavného obedového pokrmu.

Pestrec mariánsky (Silybum marianum)

Pestrec je známy bodliak, ktorý priaznivo pôsobí na normálnu funkciu pečene a žlčníka a podporuje zdravé trávenie. Konzumovať môžeme priamo jeho semená, ideálne rozdrvené na prášok. Pestrec sa tiež užíva vo forme oleja či tinktúry. Varenie čaju sa príliš neodporúča – strácajú sa tým účinné látky!

Jablčník obyčajný (Marrubium vulgare)

Jablčník podporuje normálnu činnosť žlčníka, pečene a trávenia. Priaznivo pôsobí taktiež na normálnu činnosť dýchacích ciest, krvný tlak a hladinu cukru v krvi. Užíva sa nielen ako čaj, spravidla v zmesiach, ale napríklad v podobe tinktúry alebo výborného jablčníkového vína či likéru.

Čakanka obyčajná (Cichorium intybus)

Čakanka podporuje správnu funkciu pečene, žlčníka a trávenia. Čakankový koreň sa vo svojej praženej forme pod názvom cigorka už odpradávna predával ako náhradka kávy. Chuťovo vynikajúce čakankové puky majú nahorkastú chuť.

Benedikt lekársky (Cnicus benedictus)

Čubet benedikt priaznivo pôsobí na normálne trávenie a funkciu dýchacieho systému. Užíva sa v čajových zmesiach alebo vo forme tinktúry. Neodporúča sa užívať dlhodobo a nie je vhodný pre osoby trpiace vážnejšími poruchami obličiek.

Čaj na podporu správnej funkcie žlčníka

 

Ako na prípravu čaju?

 

  • 25 g koreňa púpavy lekárskej
  • 20 g koreňa čakanky obyčajnej
  • 15 g vňate jablčníka obyčajného
  • 15 g koreňa puškvorca obyčajného
  • 15 g vňate repíka lekárskeho
  • 15 g vňate zbehovca plazivého
  • 15 g vňate mäty piepornej

 

Sušené bylinky zmiešame dohromady a 2 lyžice tejto zmesi prelejeme ½ litrom vriacej vody. Všetko potom necháme 2 minúty povariť. Potom obsah približne 20 minút lúhujeme a nakoniec ho scedíme. Popíjame 3x denne teplú šálku pred jedlom.