Doprava ZDARMA od 75,00 € | 2 mesiace na vrátenieZákaznícky servis[email protected]|+421 220 512 509
0

„Od pondelka zmením svoj život, začnem sa viac hýbať, zdravo jesť, nebudem piť kávu ani fajčiť…“Poznáme to každý. Rozhodnutie zmeniť svoj životný štýl príde často veľmi rýchlo a my sa radikálne snažíme zo dňa na deň zmeniť nami zažité rituály. Často sa potom stáva, že ako  rýchlo rozhodnutie prišlo, tak rýchlo sa ho vzdávame. Nepúšťajte sa hneť do radikálnych obratov. Pretože i malá zmena môže byť veľkou zmenou k lepšiemu. A keď sa to podarí, je potom omnoho jednoduchšie pustiť sa do ďalšej… A tak sme sa zmenili i my a budeme radi, keď inšpirujeme i vás.

Tipy na apríl

Kedy inokedy začať meniť svoje zaužívané návyky než na jar, kedy sa všetko nanovo prebúdza k životu? Naštartujte svoju jarnú očistu tela i mysle trebárs niektorou z našich malých jarných zmien a odštartujte tak veľké veci. Môžete počkať na pondelok, na deň po splne, na prvý jarný deň alebo prvú prvosienku, ktorú zbadáte v tráve... Alebo môžete začať hneď teraz. Je to len na vás. My veríme, že to spoločne s nami zvládnete.

  • Dám šancu prírode a začnem s telovými olejmi.
  • Obohatím svoj jedálniček o 1 doplnok stravy.
  • Zahájim jarný detox so zeleným jačmeňom.
  • Auto alebo MHD vymením za bicykel alebo pôjdem peši.

Tipy na marec

V marci končí obdobie zimy a pomaly sa v našom tele začína prebúdzať nová živá energia. Jar je v znamení elementu dreva, ktorý je v našom tele zastúpený pečeňou a žlčníkom. Tieto dva orgány fungujú vo vzájomnej symbióze, preto ak je preťažená pečeň, ozve sa väčšinou žlčník. Myslite na neho a ušetrite ho od vyprážaných jedál. Nielen žlčníku, ale celému telu prospeje celková detoxikácia tela, ktorá odplaví všetky usadené toxiny, ktoré sa nahromadili cez zimu. Využite už tiež prvé bylinky, ako  je podbeľ lekársky, ktorý si môžete nasušiť. Čaj z podbelu tlmí kašeľ a podporuje vykašľávanie, je účinný pri nachladnutí dýchacích ciest a odporučiť ho môžeme rozhodne pre astmatikov. Jeho zber môžete spojiť s túrou do prírody, za čerstvým vzduchom.

  • Zasejem si žeruchu, ktorú si dám na krajček čerstvého chleba.
  • Vyrazím na túro do hôr.
  • Prevediem jarnú detoxikáciu svojho tela.
  • V marci sa zameriam podľa tradičnej čínskej medicíny na svoj žlčník a ušetrím ho vyprážaných jedál.

Nikola Bartáková, fitness kouč, autorka knihy Postav si svou postavu

“Pred príchodom Emy som žila len aktívnym životom, zdravou stravou a trénovaním. Nebol deň, kedy by som nebola obklopená ľuďmi. Až teraz, keď sa naša rodina rozrástla, dávam veľký dôraz na regeneráciu, aby som bola 100% funkčná pre ňu. Úprimne som moc nezvolnila, ale snažím sa hľadať nové cesty odpočinku, okrem spánku, ktorého teraz s miminkom nie je na rozdávanie. Prvýkrát v živote vyhľadávam kľudné miesta v prírode, zájdem si na jógu alebo sadnem pri sviečke s peknou knihou. Nikdy by som nepovedala, že to napíšem, ale niekedy proste len sedím a sama si v duchu premietam náš deň a spätne sa smejem, čo nám priniesol.“

Tipy na február

"Čo si február zazelená, marec si to háji", hovorí príslovie. A my, pretože ctíme tradície našich predkov a snažíme sa aj v tejto dobe načúvať prírode, môžeme len potvrdiť význam tohto posolstva. Február patril v histórii k najťažšiemu obdobiu v roku. Zima bola stále krutá, mráz všetko živé spálil a ľuďom postupne ubúdalo zo zásob. Preto hlavne v tento čas veľa ľudí ochorelo a často sa z toho dostávali až s príchodom jarného slnka. U nás je to už úplne iné. Všetko je v našich rukách. Aby sme bez problémov prežili studené zimné obdobie, naše telo volá po vitamínoch a zelených potravinách. Veľmi kľúčovou surovinou sú v tento čas ako inak než klíčky. Mladé výhonky semienok mungo fazulí, žeruchy, reďkovky alebo semienok lucerny zvaných tiež alfalfa. Nechať tieto semienka vyklíčiť je veľmi jednoduché, stačí ich len dostatočne preplachovať vodou, aby mali silnú vlahu, ale zároveň sme nedali príležitosť vzniku plesniam. Naklíčené semienka sú tou najčistejšou formou energie pre telo. Naše telo si vo februári často hovorí tiež o očistu organizmu, pretože tak sa pripravíme na príchod jari, zbavíme telo usadených toxínov, odplavíme z neho nestráviteľné zvyšky z ťažkej zimnej stravy. Aj detoxikácia má pôvod v histórii, len ju budete poznať pod pojmom pôsť. Mnohí držali pôst vo forme bezmäsitej stravy, ale niektorí skutočne niekoľko dní nejedli a preplachovali svoje telo bylinkovými čajmi. Skúste svoje telo vyčistiť zelenými superpotravinami ako je zelený jačmeň, mladá pšenica či chlorela. Alebo kľudne skúste jednodňový pôst. Len nezabudnite dostatočne piť a svoje telo šetriť. Schválne ako sa potom budete cítiť. A že je to komplikované? Čo budete jesť v práci? Na cestách? Veď je to tak jednoduché, stačí si na 2-3 dni pripraviť vlastné jedlo a všetko si nakrabičkovať. Ušetríte tak aj svoju peňaženku. A aby sme nezabudli – mesiac február je z hľadiska tradičnej čínskej medicíny mesiacom obličiek, myslite na ne a šetrite so soľou. A tiež podporte ich funkciu ako inak než s bylinkami. Obličky majú rady žihľavu, jalovec, brusnice alebo brezu. Tak už viete, ako to naši predkovia mysleli? Zaraďte vo februári do svojej stravy viac zeleného – klíčky, bylinky, zelenina, smoothie a v marci budete isto v dobrej kondícii.

  • Naklíčim si mungo klíčky.
  • Kvôli svojim obličkám uberiem na soli.
  • Na nákup len s vlastnými sáčkami.
  • Do práce s krabičkou zdravého obeda.

Tipy na nový rok

Nový rok, nový štart s čistým štítom. Všetko, čo sa minulý rok nepodarilo podľa vašich predstáv, máte teraz možnosť obrátiť o 360 stupňov. Skôr než začnete celý svoj život obracať hore nohami, urobte malú rekapituláciu uplynulého roka. Aké predsavzatia ste si minulého Silvestra v duchu zašeptali? A ako dlho sa Vám podarilo na nich pracovať? Začnite najskôr tým, že si nebudete dávať nesplniteľné predsavzatia ako minulý rok. Keď za celý rok neubehnete dohromady ani 10 kilometrov, ťažko budete behať každé ráno. A keď je vašou slabosťou láska ku čokoláde a nastavíte si, že od 1. januára budete jesť len zdravo, žiadne sladkosti, žiadny cukor, tak ani nemusíte byť prorokmi, aby ste vedeli, ako to dopadne. Dávajte si viac malých cieľov, ktorými sa ľahšie dostanete k tomu hlavnímu.

Nebuďte na seba tak prísny a nezakazujte si hneď to, čo máte radi, hoci to nemusí byť zdravé. Na pár kocočiek čokolády ešte nikdo neumrel. ;) Zmena musí prísť pozvoľna a nenásilne. Ak ju nepríjme vaša hlava s radosťou, bude sa vám ťažko plávať proti prúdu. Však to už poznáte. Aj malá zmena je predsa zmenou k lepšiemu.

  • V roku 2019 budem premýšľať viac EKO.
  • Každý deň zahájim zdravými raňajkami.
  • Zapracujem na svojom najväčšom zlozvyku.
  • Svoj voľný čas venujem rodine miesto práci.
  • Minimálne 1x týždene si športom prečistím hlavu.

Tipy na Vianoce

Vianoce už sú za dverami. A ak ich chcete tento rok stráviť inak ako v strese, tak by ste ich nemali ignorovať, ale naopak sa na ne pomaly, ale v pokoji pripraviť. Alebo snáď máte radšej tlačenicu v obchodných centrách než sledovanie rozprávok? Poďte to tento rok urobiť inak. Pomaly začnite rozmýšľať nad tým, komu budete dávať darčeky a čo majú radi. Ušetríte nielen svoje peniaze a čas, ale aj ich od kŕčovitého úsmevu a predstieranej radosti až budú darčeky pred vami rozbaľovať. K Vianociam patrí aj pečenie koláčov a predvianočné upratovanie. Každoročne sa stresujete, že nestíhate vyleštiť okná a vypucovat každý kút v našom byte. Ale prečo? Vari upratujete len raz v roku? Rovnako tak cukrovinky. Prečo sa každý rok trápiť s dvadsiatimi štyrmi druhmi pečiva a potom plakať nad tým, že ho veľa zostalo? Upečte tento rok naozaj len tie najobľúbenejšie kúsky, po ktorých sa vždy zapráši. A to by sme neboli my, aby sme vás neviedli aj zdravšou ekologickou cestou. Aj na Vianoce to ide. Trebárs vianočný stromček v kvetináči nebude musieť po Vianociach ihneď do kompostéra...

  • Tohtoročný stromček budeme mať živý v kvetináči, ktorý sa po Vianociach nemusí vyhodiť.
  • Darčeky zabalím do recyklovaného baliaceho papiera.
  • Tento rok naozaj upečiem len tie najobľúbenejšie druhy pečiva.
  • Vyrobíte si vianočné ekologické ozdoby. Napríklad z perníčkov, usušených pomarančov, papierové origami pod.
  • Vianočné upratovanie nebudem preháňať. Veď upratujem po celý rok.

Tipy na október

Babie leto je definitívne u konca a pred nami je ten pravý sychravú, uplakaný jeseň. Je čas opäť vytiahnuť zo šatníka dáždniky, vetrovky a zababušiť sa do teplých šál. Ale aj to má niečo do seba. Nehreje vás potom na duši okamih, kedy sedíte v teple svojho ušiak s šálkou dobrého čaju a pozorujete koulející sa kvapky za oknami? Konečne je ten pravý čas na knihy, ktoré pre príliš aktívny leto stáli odložené v kúte. A navyše októbrová príroda, ktorá hrá všetkými možnými farbami, má svoje nezameniteľné čaro. Ale ak aj napriek tomu všetko sa na vás vkradla chmúrna nálada, skúste s tým niečo urobiť. Doprajte si relaxačný kúpeľ, zájdite s kamarátkou na víno, kúpte si kvety len tak ... Skrátka si urobte radosť. Len tak.


• Doprajte si relaxačný kúpeľ.
• Namiesto bujónu si urobím poctivý vývar.
• Navštívim svojich priateľov, ktoré som dlho nevidel (a).
• Podporím svoju imunitu s vitamínom C.

Tipy na september

Nie je dôvod smútiť, že letná idylka je pomaly preč. Babie leto nám stále umožňuje čerpať silu zo slnečných paprskov. Nechajte ich do seba prúdiť, nech máte z čoho dobíjať energiu v dobe jesenných sychravých večerou. I keď i tie majú čo do seba. Zababúšiť sa do deky so šálkou šípkového čaju a urobiť si chvíľku na svoju obľúbenú knihu... Na to v lete moc času nebolo, že je to tak? A keď sa vyprší a druhý deň opät vysvitne slnko presvitajúc pod žlto-oranžovo-hnedými listami stromov... No povedzte sami, nie je tá príroda na jeseň i tak najkrajšia? Tak sa prestaňte mračiť nad zmenou počasia. Naopak otvorte oči a pozorujte tu krásu, ktorá je všade vôkoľ nás a skúste i v septembri urobiť pre seba malú zmenu k lepšiemu, ktorá vám prinesie množstvo užitočných i príjemných chvíľ.

  • Každé ráno sa po prebudení pretiahnem
  • Upečiem zdravý jablkový koláč.
  • Zubnú pastu vymením za prírodnú.
  • Čaj si osladím prírodným sirupom miesto cukru.

Andrea, blogerka

"Ekológia je mojou veľkou vášňou rovnako tak ako život na vidieku. Snaha žiť sebestačne je to, čo mi dáva veľký zmysel. Preto tiež už niekoľko rokov krôčik po krôčiku postupne objavujem a zahŕňa zásadu sebestačnosti z rôznych oblastí do života. Svojho aj mojej rodiny Zdá sa to ako práca na celý život, pritom ale súčasne cítim, viem, že to všetko už naši predkovia dávno poznali a robili.

Najviac ma asi napĺňa zahradničení. Samozrejme bez chémie a v permakultúrnom štýle. Vlastné zelenina, ovocie, byliny a kvety sú mi potom darom. Byť sebestačným záhradníkom pre mňa znamená predovšetkým, ale nielen, zodpovedné semenaření, s ktorým som začala pred tromi rokmi. Tento rok som založila dve semínkovny a ďalšie prebytky vlastných semien vymenila s inými. Spoznala som vďaka tomu aj ďalšie nadšencov a nadviazala nové priateľstvá, získala skúsenosti, inšpiráciu a veľa motivácie na ďalšiu cestu k sebestačnosti. "

Tipy na august

Posledný letný mesiac je pred nami, tak si ho poďme vychutnať plnými dúškami. Príroda je viac než štedrá v plodení sezónneho ovocia a zeleniny. Cukety, paradajky i uhorky sa hodia do ľahkých šalátikov k večeri alebo ako príloha ku grilovanému steaku. Marhule, broskyne a rybizle sa pre zmenu ponúkajú do domácich marmelád či detských presnidávok. Prijmeme bohatstvo prírody s otvorenou náručou. Vážme si všetko čo nám stromy, kríky i naša práca na záhradke prinášajú. Je nekonečné množstvo ako augustovú úrodu spracovať. Okrem marmelád a zavarenín si môžeme pripraviť i domáci ľadový čaj, zmrzlinu, bylinkový dip na grilovačku alebo hydratačnú broskyňovú pleťovú masku. Nechajte do seba prenikať energiu z prírody všetkými pórmi svojeho tela. Vnímajte silu slnečných lúčov, jemný letný vánok, osviežujúci dážď, všetky vône leta… Urobte si dostatočnú zásobu na pochmúrne zimné obdobie.

  • Namiesto ľadovej drte si urobím domáci ľadový čaj.
  • Igelitovú tašku vymením za plátennú.
  • Ľahnem si do trávy s knižkou.
  • Vyrazím s rodinou alebo priateľmi na bicykel.

 

Tipy na júl

Spolu s ďalším letným mesiacom sa nám ponúka celý rad tipov pre svoju malú osobnú zmenu. Začať sa dá úplne od toho najjednoduchšieho, čo nás nič nestojí – od úsmevu. Všimli ste si, ako vo vás človek, ktorý sa na vás usmial, vyvolal dobrú náladu? Rovnako tak ju okolo seba môžete šíriť i vy. Usmejte sa na predavačku za pokladňou, vodiča v autobuse alebo na svojeho kolegu v práci, ktorý sa zrovna nie moc dobre vyspal. I keď vám možno úsmev neopätujú, minimálne vy sami budete mať dobrý pocit. A to za to stojí, nie?

  • Natrhám si slivky a pripravím z nich zdravý koláč.
  • Párkrát do týždňa si urobím domácu masáž nôh.
  • Balenú vodu v PET fľaši vymením za kohútikovú.
  • Bežný deodorant vymením za deodorant bez obsahu hliníka.

Tipy na jún

Na začiatku leta pozitívna energia doslovne vyžaruje z každého kúta. Preslnené rána vás ľahko vytiahnu z postele, a nie je tak ani ťažké zahájiť deň ľahkým popreťahovaním. Pozdrav slnku alebo ranný beh naštartujú váš organizmus a uvidíte, že potom všetko bude bežať ako hodinky...

  • Sladenú limonádu vymením za vodu s citronóm.
  • Každé ráno si aspoň 5 minút zacvičím.
  • Namiesto knedlíkov si pripravím ako prílohu šošovicu.
  • Nájdem si chvíľku na čítanie svojej obľúbenej knihy.

Používam už len prírodnú kozmetiku

Agáta, 29 rokov, stomatologička

„Už v tehotenstve som sa viac začala zaujímať o prírodnú kozmetiku pre seba, ale i pre svoje dieťa. A od doby, kedy sa malá narodila, už nekupujem bezmyšlienkovito všetko, čo majú v drogérii v akcii. Vyberám starostlivo prírodnú kozmetiku, ktorá ani malej ani mne neškodí, krásne hydratuje a vyživuje našu pokožku, a hlavne neobsahuje žiadne parabeny, sulfáty ani iné chemické zložky. Teraz skutočne viem, že robím pre nás obe to najlepšie a výsledok i ten pocit za to stojí.“

Tipy na máj

Máj je jeden z najkrajších mesiacov v roku. Všetko okolo nás kvitne, slnko naberá na sile a počasie je často až skoro letné. I v tento čas môžeme zrealizovať jednu zo zmien, ktorá skvalitní náš život. Nemusíme podnikať nič zásadného, trebárs si len pustiť trochu viac slniečka do bytu, vyraziť do prírody a užívať si dary tohoto mesiaca.

  • Miesto chipsov si dám sušené ovocie.
  • Vymením aspoň jeden chemický čistiaci prípravok za ekologický.
  • Každý deň si pustím do bytu aspoň na 30 minút čerstvý vzduch.
  • Vypestujem si vlastnú žeruchu.

Lieky som vymenila za bylinky

Marie, 71 rokov, cestovateľka a učiteľka na dôchodku

„Milujem prírodu a rada objavujem všemožné zákutia našej malebnej republiky. S pribúdajúcim vekom už necestujem ako predtým, som viac s rodinou a užívam si vnúčatá. V posledných rokoch mám ale trápenie so spánkom. Dlho som nemohla v noci zaspať, a keď už sa mi to podarilo, často som sa budila. Lékár mi predpísal lieky na spanie, ktoré však mali vedľajšie účinky. Rozhodla som sa dať na rady korenáriek a pred spaním pijem medovkový čaj. Som kľudnejšia, spím celú noc, lepsie sa mi vstáva a celkovo sa cítim omnoho lepšie.“

Šírim osvetu o ochrane životného prostredia

Marie, 44 rokov, publicistka

„Celý život som zasvätila publicistike, upozorňovala na aktuálne témy a venovala sa ich šíreniu do povedomia ostatných. Moja práca sa stala mojim poslaním, pretože som zistila, že dávať je určite lepšie než len brať. Začala som sa viac zaujímať o celospoločenské témy ako je ekológia a ochrana životného prostredia. Okrem toho, že o nich hovorím v rámci svojej práce, sama používam výhradne ekodrogériu, triedim starostlivo odpad a vediem k tomu i celú svoju rodinu. Každý jeden z nás, ktorý začne u seba, je ďalším krokom k záchrane našej krásnej planéty.“ 

Miesto autom jazdím na bicykli

Eliška, 25 rokov, produkční

„Roky som jazdila do práce autom alebo autobusom. Bolo to pre mňa pohodlnejšie, ale v ranných kolónach určite nie rýchlejšie. Povedala som si, prečo tráviť čas pomalým presúvaním, ke´d za tú dobu môžem byť v práci na bicykli trikrát, a ešte urobiť niečo pre seba a svoje zdravie. Už po pár dňoch som cítila výraznú zmenu. Mám po celý deň viac energie, cítím se skvele, dokonca som zhodila pár kilogramov. Na bicykli jazdím nielen do práce, ale i na nákup, za priateľmi i vo voľnom čase na výlety. Je to super.“

Pestujem si svoje vlastné bylinky

Rosťa, 66 rokov, akademický sochár

„Jedlo patrí medzi moje obľúbené činnosti. Rád varím, chystám hostiny pre svoju rodinu i priateľov a vyhľadávam nové recepty slovenskej i medzinárodnej kuchyne. Nedávno som sa začal zaujímať o to, aké zloženie majú dochucovadlá a bežne dostupné koreniny a bol som nemilo prekvapený... Preto som sa rozhodol pestovať si svoje vlastné bylinky. Založil som skleník a pestujem tiež zeleninu. Stále viac si vyberám, čo jem. Jedlá mi nielen viac chutia, ale zrovnalo sa mi i zažívanie. A moji priatelia by u mňa boli na večeri najradšej denne.“