loading

Metabolizmus cukrov Terezia Company

Cukry (správne sacharidy) sú pre naše telo hlavným zdrojom energie. Až za sacharidy stoja tuky a bielkoviny. K správnemu metabolizmu cukru prispievajú:

Pre správne pochopenie sacharidov je potrebné uviesť, že rozlišujeme sacharidy na krátke (rýchle) cukry a dlhé (pomalé) sacharidy.

Krátkymi cukrami máme na mysli nám známy cukor (biely, hnedý, akýkoľvek), ale aj všetky cukry v ovocí. Ak prijímame potravou krátke cukry, dochádza síce k rýchlemu vstrebávaniu týchto cukrov do krvi, ale o to rýchlejšie ich naše bunky z krvi spotrebujú.

Dlhé cukry, správne poly-sacharidy, trávime pomaly. Postupne sa vstrebávajú do krvi a bunky postupne tieto cukry využívajú. Celé to trvá oveľa pomalšie, aj niekoľko hodín. Po túto dobu máme stále pocit sýtosti a nemáme potrebu opäť doháňať rýchlo vyčerpané rýchle (krátke) cukry.

 
HORE