


- 4 hrste sušených chmeľových šištičiek
- 1 l čerstvej citrónovej šťavy
- 0,5 kg medu
- 0,5 kg trstinového cukru
- 1 celý zvitok škorice
- kúsky citrónovej kôry
- hrsť jablkových šupiek
- 1 l vody

Chmeľové šištičky sú populárne predovšetkým kvôli výrobe piva, ale tradične sa používajú aj v ľudovom liečiteľstve. Chmeľ podporuje trávenie a má dezinfekčné účinky. Ženám pomáha regulovať mesačný cyklus, zatiaľ čo na mužov pôsobí – rovnako ako pivo – skôr ako tlmiaci prostriedok. Chmeľové výťažky sú známe ako prírodné sedatívum a pomáhajú pri nespavosti. Obklady z chmeľových šištičiek sa prikladajú na zle sa hojace rany.

Vodu a cukor uvaríme v dostatočne veľkom hrnci tak, aby vznikol cukrový sirup. Pridáme 3 hrste chmeľových šištičiek, škoricu, citrónovú kôru a jablkové šupky. Premiešame, priklopíme pokrievkou a varíme 45 minút na miernom plameni. Potom scedíme a necháme vychladnúť. Až potom pridáme med, ktorý by inak stratil účinné látky. Prilejeme citrónovú šťavu a pridáme ďalšiu hrsť chmeľu, ďalej už ale nevaríme. Tekutinu premiešame a scedíme do fľaše. Sirup necháme uležať v chladničke 14 dní až mesiac.
Autor: Dita Oškerová, Bylinkové snenie