Princípy ochrany súkromia na Prezdravie.sk

prispôsobujeme na mieru vám. Na základe vašeho chovania na webe personalizujeme jeho obsah a zobrazujeme vám relevantné ponuky a produkty. Kliknutím na tlačítko „Rozumiem“ alebo akýkoľvek odkaz mimo túto lištu súhlasíte tiež s využívaním cookies a predaním údajov o chovaní na webe pre zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach

DOPRAVA ZADARMO pri nákupe produktov značky Terezia Company nad 20 €.
Doprava ZDARMA od 75,00 €  | 2 mesiace na vrátenie
Zákaznícky servis  [email protected] | +421 220 512 509
Menu
Orgovánový cukor
Orgovánový cukor
Orgovánový cukor

• krupicový cukor    
• kvety orgovánu (odtrhnuté od vetvičiek)

Orgovánový cukor

Orgován, nádherný symbol jari, ktorý sme ako deti trhali na záhrade maminke ku Dňu matiek. Jeho nezameniteľnou vôňu a krásne zoskupené kvietky do hrozna pozná určite každý! Viete však aj o jeho liečivých schopnostiach?

 

Orgován zbierajte začiatkom mája, v dobe, keď je plne rozkvitnutý. Drobné kvietky môžete použiť aj ako netradičnú jedlú ozdobu na šaláty aj iné pokrmy – napríklad na svadobných tortách vyzerajú úplne úchvatne! Naviac sa z nich dá vyrobiť úžasne voňajúci orgovánový sirup alebo orgovánové želé, ktorými potom môžete dozdobiť dezerty alebo zmrzlinu. Alergici by si však mali na používanie orgovánu dávať veľký pozor, nakoľko práve jeho kvety obsahujú naozaj veľké množstvo alergénov.

Orgovánový cukor

Do zaváracieho skla navrstvíme striedavo cukor a kvety, potom sklo uzavrieme a necháme obsah 5 dní odležať. Behom tejto doby sklom niekoľkokrát zatrepeme a po uplynutí 5 dní vysypeme cukor na tácok, vyberieme z neho kvety a necháme ich preschnúť. Potom ho nasypeme späť do skla a máme hotovo.

 

Orgovánový cukor je výborná, voňavá dobrota, ktorá sa skvelo hodí do čaju alebo na pečenie a varenie!

TIP: Ďalší recept z orgovánu

Lahodný orgovánový sirup
Tento sirup je vhodný k príprave domácej limonády alebo ako prísada do cesta na bábovku. Vyskúšajte!

 

Budete potrebovať:
• 2 hrnčeky cukru krupice 
• 2 hrnčeky vody
• 2 hrnčeky kvetov orgovánu odtrhnuté od vetvičiek
• šťavu z 1 citróna

 

Postup:
Vodu v hrnci zmiešame s cukrom a privedieme k varu. Do vriacej, cukrovej vody potom pridáme umytý orgován a všetko cca 10 minút varíme. Potom pridáme šťavu z citróna, obsah premiešame a precedíme cez jemné plátno. Ešte za tepla sirup nalejeme do sklenenej fľaše, ktorú necháme otvorenú až do vychladnutia. Nakoniec fľašu uzatvoríme a uložíme do chladničky.

Autor: Dita Oškerová, Bylinkové snenie

dni
:
hodiny
:
minút
:
sekúnd