Princípy ochrany súkromia na Prezdravie.sk

prispôsobujeme na mieru vám. Na základe vašeho chovania na webe personalizujeme jeho obsah a zobrazujeme vám relevantné ponuky a produkty. Kliknutím na tlačítko „Rozumiem“ alebo akýkoľvek odkaz mimo túto lištu súhlasíte tiež s využívaním cookies a predaním údajov o chovaní na webe pre zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach

DOPRAVA ZADARMO pri nákupe produktov značky Terezia Company nad 20 €.
Doprava ZDARMA od 75,00 €  | 2 mesiace na vrátenie
Zákaznícky servis  [email protected] | +421 220 512 509
Menu
Pampeliškové víno recept
Obrázek Bylinkové mýdlo s levandulí
Budete potřebovat na pampeliškové víno - ingredience

• 1 l púpavových kvetov
• 1,5 kg cukru krupice (dá sa použiť trstinový)
• 40 g droždia
• 4,5 l vriacej vody (na sparenie kvetov)
• 2 ks citrónu
• 2 ks pomaranča

K čemu slouží pampeliškové víno

Lúky plné nádherne žltých púpav pôsobia upokojujúcim, jarným dojmom. Zvú nás k výrobe medu či sirupu alebo k príprave rôznych jarných šalátov. Ja vás naučím, ako pripraviť úžasné púpavové víno, ktoré môžete nejakú tú dobu uschovať v chladničke či tmavej, chladnej komore. 

Jak připravit pampeliškové víno

Púpavové kvety sparíme v 2,5 l vriacej vody a necháme ich lúhovať 24 hodín, potom vodu scedíme do päťlitrového skla a následne zvaríme ďalšie 2 l vody s 1,5 kg cukru. Vzniknutý cukrový sirup necháme zachladiť a potom ho tiež nalejeme do skla.


Citróny a pomaranče si nakrájame na kolieska a pridáme ich do skla spolu s rozpusteným droždím. Sklo dobre uzavrieme kvasnou zátkou a necháme obsah 6 týždňov kvasiť, kúsky citrónu a pomaranča behom toho klesnú na dno.


Po 6 týždňoch pretiahneme víno do fliaš, dobre ich uzatvoríme a uložíme do pivnice na pol roka aj dlhšie.


P.S. Pri zažívacích problémoch pite malý pohár pred jedlom.

TIP: Ďalšie recepty z púpavy

Púpavový sirup
Tá pravá jar pre mňa znázorňuje nádherne zelenú lúku posiatu kvietkami púpav. Milujem tie malé slniečka! Čo tak ich vyskúšať vo forme sirupu, ktorý podporuje naše trávenie a môže pomocte pri nachladnutiu?


Budete potrebovať:
• 200 kvetov čerstvých púpav (musia byť natrhané v plnom kvete)
• 1,5 l prevarenej, vychladnutej vody
• 1,5 kg cukru krupice
• šťavu z dvoch citrónov


Postup:
Kvety púpavy umyjeme, vložíme do veľkého skla a zalejeme prevarenou, studenou vodou. Necháme zmes 24 hodín lúhovať, potom ju precedíme cez jemné sitko a výluh nalejeme do hrnca. Pridáme cukor a šťavu z citróna a pozvoľna varíme na miernom ohni, pokiaľ sirup nezhustne. Nakoniec sirup prelejeme do sklíčok a skladujeme ho v chlade a suchu. Sirup vydrží cca pol roka.

P.S. Je výborný ako v čaji, tak namazaný na chleba s maslom.
 

Autor: Dita Oškerová, Bylinkové snenie

dni
:
hodiny
:
minút
:
sekúnd