Princípy ochrany súkromia na Prezdravie.sk

prispôsobujeme na mieru vám. Na základe vašeho chovania na webe personalizujeme jeho obsah a zobrazujeme vám relevantné ponuky a produkty. Kliknutím na tlačítko „Rozumiem“ alebo akýkoľvek odkaz mimo túto lištu súhlasíte tiež s využívaním cookies a predaním údajov o chovaní na webe pre zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach

Darček k čističkám vzduchu Ionic-CARE
Doprava ZDARMA od 75,00 €  | 2 mesiace na vrátenie
Zákaznícky servis  [email protected] | +421 220 512 509
Menu
Šípková marmeláda
Obrázek Marmeláda ze šípku
Šípková marmeláda

• 1 kg šípok
• 1 kg krupicového cukru 
• ½ lyžičky mletého klinčeka

Šípková marmeláda

Milujem vôňu šípok. Vždy, keď sa prelína kuchyňou, vo mne vyvolá ohromnú dávku pokoja. A keďže práve nastalo obdobie, v ktorom sa šípky zbierajú, spojte príjemné s užitočným a pri prechádzke jesennou krajinou sa zastavte pri pár šípkových kríkoch. Nazbierajte si ich plody do zásoby a urobte si z nich napríklad lahodnú marmeládu, ktorá je výborná na linecké kolieska.

Šípková marmeláda

Šípky očistíme od okvetia a stoniek, prepolíme ich napoly a zalejeme vodou tak, aby boli úplne ponorené. Následne ich privedieme k varu a varíme ich cca 30 minút domäkka. Potom šípky pomelieme v mlynčeku na mäso a znovu ich prepasírujeme cez veľmi jemné sitko, aby sme ich zbavili všetkých kôstok a chĺpkov. Získanú zmes zvážime a na každý kilogram použijeme 1 kilogram cukru. Potom zmes vrátime späť na sporák, pridáme klinček a všetko varíme cca 20 minút do zhustnutia. Nakoniec marmeládou naplníme poháre, tie zavíčkujeme, otočíme dnom hore a necháme obsah vychladnúť.

TIP: Ďalšie recepty z šípky

Lahodná zmes Jesenné kúzlenie
Kedy inokedy je čas na lahodný čaj, ktorý nielen, že báječne chutí, ale dokáže aj upokojiť našu myseľ? Tak sa zabaľte pod deku, zapáľte si sviečky, vezmite si nejakú svoju obľúbenú knihu a užite si chvíľu času pre seba.


Budete potrebovať na 50 g zmesi:
• 10 g jablčných krížal
• 10 g sušených šípok
• 10 g sušených malín
• 10 g sušených jahôd
• 10 g sušených ostružín


Postup:
Všetky uvedené prísady zmiešame dokopy a vytvoríme si tak lahodnú zmes na zimu. 
Samotný čajík si potom pripravíme tak, že 1 čajovú lyžičku zmesi prelejeme 250 ml vriacej vody a všetko necháme 15 minút lúhovať. Potom zmes precedíme, plody vytlačíme a môžeme popíjať.

Autor: Dita Oškerová, Bylinkové snenie

dni
:
hodiny
:
minút
:
sekúnd