Špaldový domáci chlieb
Budeme potrebovať
Kvások:
- ½ kocky droždia
- 1 ČL cukru
- 1 ČL soli
- 2 ČL instantného droždia
- 1 ČL múky
- 100 ml vlažnej vody
Cesto:
- 200 g špaldovej múky
- 200 g špaldovej celozrnnej múky
- 1 ČL rasce
- 300 ml vody
- 50 g slnečnicových semienok
- 50 g konopných semienok
- 50 g vlašských orechov

Postup
Vytvoríme si kvások – zmiešame nadrobené droždie, soľ, cukor, instantný kvások a lyžičku múky so 100 ml vlažnej vody. Premiešame a necháme 10 – 15 minút pracovať – kvások zväčší svoj objem a vytvorí sa pena.
Vo veľkej miske si zmiešame obidva druhy múky, kvások, soľ a rascu. Postupne pridávame vodu a miešame. Semienka a oriešky vmiešame nakoniec. Necháme minimálne hodinu kysnúť na teplom mieste prikryté utierkou. Premiešame a dáme do formy na chlieb, ktorá je vyložená papierom na pečenie. Pečieme 10 minút na 220 °C, a potom stiahneme teplotu na 190 °C a pečieme ďalších 30 minút.

Suroviny na tento recept
Autórka receptu: Maruška Veg