Vegánsky orechový likér
Budeme potrebovať
Na cca 600 ml likéru:
- 500 ml rastlinného mlieka
- 50 g lieskovoorieškového masla (prípadne mandľové, kešu, …)
- 20 – 30 g cukru alebo obľúbeného sirupu
- 100 – 200 ml rumu
- 1 vanilkový struk (prípadne vanilkový cukor)
- 3 polievkové lyžice vanilkového pudingu v prášku

Postup
Rum dopredu vyberte z chladničky, aby mal izbovú teplotu. Rozmixujte či vyšľahajte mlieko, vnútro vanilkového struku a orechové maslo, aby vznikla jednotná tekutina.
2/3 tohto ochuteného mlieka priveďte v kastróle k varu. Vo zvyšnej 1/3 metličkou rozmiešajte cukor a vanilkový puding. Následne zmes pridajte do kastróla a metličkou poriadne miešajte, kým mlieko trochu nezhustne. Obsah hrnca preceďte cez sitko, primiešajte rum a nechajte vychladnúť. Následne ochutnajte a prípadne pridajte viac rumu podľa chuti. Nakoniec hotový likér prelejte do uzatvárateľnej fľaše a vychlaďte v chladničke.
Tip: Ak chcete likér ešte trochu sladší, použite mandľový rum. Ak máte likér radi naozaj poriadne hustý a ťahavý, pridajte viac pudingu.