loading

A zase po roku, máme tu Vianoce ... S melancholickú slzou v oku spomínate na svoje detstvo, kedy ste odpočítavali dni s nefalšovanou nedočkavosťou? Pretože teraz sú pre vás Vianoce symbolom nekončiaceho zhonu? Nakúpiť darčeky celej rodine, napiecť dvadsaťštyri druhov koláčov, vymiesť pavučiny z každého kúta, vyprať záclony, vyleštiť okna. Ufff. A samozrejme sa pritom všetkom usmievať od uchu k uchu a užívať si tú čarovnú vianočnú atmosféru. :) My sme si ale povedali že nie, tento rok takéto Vianoce podporovať nebudeme. Tento rok sa Vianoce ponesú v duchu skutočnej pohody. To znamená bez stresu, bez zháňania darčekov na poslednú chvíľu a bez násilne vydreté spokojnosti všetkých členov rodiny.

Upratovaciu službu vám síce nezařídíme, ale s čím vám zaručene pomôžeme, je výber darčekov pre vašich najbližších. A čo viac, my vám je nielen, že pomôžeme vybrať, ale my vám ich aj pohodlne doručíme domov. To najmä ocenia tí, ktorí nemajú ostré lakte alebo sa nevyžívajú v pošťuchovanie s ostatnými "lovci darčekov na poslednú chvíľu". Nechajte si od nás poradiť, my moc dobre vieme, čo sa najčastejšie nakupuje a čo urobí radosť za každej situácie. Takže ak zháňate darček v zmysle "hlavne rýchlo a bezbolestne", potom nič nepokazíte, keď budete vyberať z našich najobľúbenejších darčekov. Ak však už máte predstavu, že tete každoročne urobí radosť vianočné darčeková sada čajov alebo, že vaši kamarátku nepoteší nič iné ako čokoľvek pre jej dieťatko, prípadne chcete darovať praktické darčeky, ktorými budete nenásilne vychovávať k ekologickej zodpovednosti k našej zemi ... Potom oceníte naše tipy na vianočné darčeky, v ktorých nájdete dobrú klasiku, ale aj netradičné darčeky, ktoré sa nestanú len "lapačmi prachu".

Vianoce nie sú ale len o darčekoch. Tie pravé Vianoce začínajú, keď sa domovom rozvonia vanilkové rožky a vyprážaný kapor. Či už máte radi Vianoce tradičné alebo naopak chcete tento rok aj niečo viac ako len klasiku, veríme, že vás poteší naše tipy na vianočné recepty. Nájdete v nich takú klasiku ako je trebárs rodinný recept na linecké koláčiky od bloggerku Andrey známe ako Apiastrum, ale napríklad aj tip na vianočný dobroty pre vegetariánov. Možno namietnete, že na českej slávnostnú štedrovečernú tabuľu musí byť kapor vylovený z českého rybníka s pravým zemiakovým šalátom. Ale na druhú stranu žijeme v slobodnom svete, tak prečo sa nechávať zväzovať pravidlami, ktoré nás doháňajú k šialenstvu. Možno, že keď tieto Vianoce upravíte aj pre svoju dcéru, ktorá sa našla v vegánskej štýlu života, tak budú tie Vianoce skutočne pohodové. :)

Koniec koncov nie je dôvod sa brániť zmenám ani na Vianoce. Veď i len malá zmena, môže byť veľkou zmenou k lepšiemu. Nechajte sa inšpirovať, čo môžete pre seba a svojich blízkych urobiť, aby tento rok tie Vianoce neboli honom za nedosiahnuteľnú idylku.

Tipy od blogeriek

Maruška, autorka blogu Maruška VEG

Snažím sa mať všetko kúpené skôr, než vôbec december začne.

 

Vianoce a obdobie okolo nich je pre mňa každý rok jedno z najkúzelnejších. Užívam si tú atmosféru a dobré jedlo. Neženieme sa po obchoďákoch, nekupujem zbytočne veľa jedla, ale trávim čas s blízkymi a vďaka tomu som bez stresu. A navarené napečené mám, ale hlavne preto, že je to môj koníček. Jedným z najobľúbenejších u nás sú rôzne raw a nepečené guličky, ktoré sú hotové za chvíľu a nehrozí, že by sa spálili.

Upratujem priebežne celý rok a okolo Vianoc sa tým nejako viac netrápim. Myslím, že neumyté okná v decembri sa dajú v izbe prežiť. Ale ak vám robí upratovanie radosť ako mne pečenie koláčov, tak je to skvelá voľba relaxu.

Nakupujem kozmetiku, jedlo

Čo sa darčekov týka, zvolila som už pred pár rokmi taktiku praktických darčekov, v prípade, že si dotyčný nepraje niečo konkrétne. Nakupujem kozmetiku, jedlo (napríklad rôzne orieškové masla, orechy, raňajkové zmesi, sirupy, čaje, kávy alebo napríklad superpotraviny, doplnky stravy alebo zelené potraviny). Nie sú to romantické darčeky, ale mne by to radosť urobilo a tiež viem, že ich obdarovaný využije. Ďalšie obľúbené darčeky, ktoré dávam, sú knihy a rôzne praktické veci do domácnosti. Sklenené fľaše na vodu, prostriedky do domácnosti, látkové vrecká a tašky na nákupy. Pre deti je to asi najjednoduchšie, tam vyberám hračky drevené alebo nejaké rozvojové.

 

Väčšinu objednávam online

Aby som mala Vianoce čo najviac v pokoji, snažím sa mať všetko kúpené skôr, než vôbec december začne. Väčšinu objednávam online, pretože je tam väčší výber a mám na to kľud. V decembri si potom večer pustím nejaký vianočný film a pri tom ich opäť v izbe zabalím. Pred Štedrým dňom vymiešame zemiakový šalát a upečiem vianočku. To sú dve veci, ktoré pre mňa k tej atmosfére neodmysliteľne patria. Ráno si potom môžeme dlho v kľude raňajkovať vianočku, cukrovinky a kakao. Na obed máme šošovicovú polievku, kedy si pod tanier schovávame mincu, aby sa nás držali peniaze. Po popoludňajšej prechádzke si dáme štedrovečernú večeru a sadáme ku stromčeku. Darčeky rozbaľujeme pomaly a rozprávame sa. Keď potom začnú v televízii Pelíšky, vieme, že už je deň takmer u konca.

LINECKÉ KYTIČKY

cca 40 ks (podľa veľkosti tvaru)

  • 200 g hladkej špaldovej múky
  • 200 g hladkej múky
  • 250 g Alsan (či iný rastlinný tuk)
  • 100 g práškového cukru
  • 1 PL kukuričného škrobu
  • 1 PL citronóvej kôry
  • + marmeláda na zlepenie

1. Pre jednoduchšie tvorenie cesta si tuk z chladničky cca hodinu vopred vyberieme a necháme pri izbovej teplote.
2. Múku si preosejeme cez sito
3. Všetky suroviny si zmiešame v miske a vypracujeme v cesto, ktoré bude držať pekne pri sebe a nebude sa lepiť.
4. Dáme do krabičky či vrecúška a necháme v chladničke aspoň 2 hodiny, ideálne cez noc uležať.
5. Vykrajujeme a v každom druhom kúsku si vykrojíme dierku (snažte sa ich mať všetky rovnako vysoké, aby boli rovnomerne prepečené)
6. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 170 stupňov cca 15 minút – záleží ako ich máte silné, určite ich odporúčam kontrolovať, a keď začnú zlatnúť, tak ich vybrať
7. Po vychladnutí ich zlepíme marmeládou
8. Môžete ich ešte posypať cukrom

RAW KULIČKY S PROTÍNOM

Skontrolujeme si, že v datliach nie je pecka. Do výkonného mixéra dáme kokos, mandle a mixujeme, potom pridáme škoricu, proteín a postupne pridávame datle. Mixujeme kým sa hmota nezačne spájať v jedno. Môžeme premiešať ešte s kúskami mandlí, kokosu. Vytvarujeme guličky. TIP: Ak nemáte výkonný mixér namočte si datle na pol hodiny do vody, veľmi zmäknú a potom už to zvládne väčšina mixérov. Len budete možno potrebovať trošku viac orechov alebo kokosu.

ORIEŠKOVÉ CUKROVÍ S NUTELLOU

V jednej miske si zmiešame všetky suché ingrediencie a v druhej všetky mokré. Mokré začneme postupne pridávať k suchým a poriadne miešame. Keď nám cesto drží pekne pri sebe dáme do chladničky uležať, najlepšie cez noc, ale aspoň na 2 hodiny. Rozvaľkáme placku a vykrajujeme tvary, aké chceme. Dáme piecť na 150 C na 15 minút. Po vychladnutí je zlepíme nutellou, polejeme čokoládou a zdobíme orechmi.

 

Štědrovečerní večera

Tieto Vianoce budú moje už štvrté bez mäsa. Tak Vám prinášam tradičné recepty pretvorené na veganské. Ako upraviť zemiakový šalát a čo si k nemu pripraviť hneď v 4 variantoch. Myslím, že zdravé stravovanie je dôležité, ale tiež k tomu patrí si občas niečo dopriať. Nemusí sa toho človek prejesť, ale k Vianociam koláče a vyprážané patrí. Ak ste sa tiež rozhodli tieto Vianoce tráviť bez živočíšnych produktov, tak po prečítaní týchto receptov nemusíte mať strach, že vám bude niečo chýbať.

ZEMIAKOVÝ ŠALÁT

  • 1 kg zemiakov
  • 2 väčšie mrkvy
  • 200 g hrášku
  • 300 ml majonézy (100 ml sójové mlieko + 200 ml olej + 1 PL citronovej šťavy)
  • Kyslé uhorky
  • Soľ, korenie, plnotučná horčica

Tip: Ak máte radi chuť „vajíčka“ naložte si deň vopred biele tofu nakrájané na kocočky do oleja a čiernej soli, ktorá vonia presne po vajíčkach. Pre farbu môžete pridať aj štipku kurkumy.

Zemiaky a mrkvu si uvaríme a po vychladnutí ich olúpeme. Nakrájeme ich na kocočky a zmiešame s hráškom, uhorkami, horčicou, soľou a korením. Vyrobíme si sojanézu – Do vysokej nádoby dáme sójové mlieko, olej, citronóvu šťavu a štipku soli. Chvíľu mixujeme ponorným mixérom, už po chvíľke to zhustne a je hotovo. Všetko premiešame a dochutíme ešte horčicou, soľou, korením a môžeme použiť aj rôsol z uhoriek. Dáme do chladničky, najlepšie je ho urobiť deň vopred.

ČO KU ZEMIAKOVÉMU ŠALÁTU

Na všetky varianty si pripravíme trojobal, ten ide ľahko pripraviť bezlepkovo. Múku používam ideálne ryžovú, je chuťovo neutrálna a funguje skvele. Ako „vajíčko“ ide použiť akákoľvek múka rozmiešaná s vodou, dochutená čiernou soľou, tu používam najradšej cícerovú múku alebo hrachovú. Dokonca je priamo produkt, ktorý sa volá Hraška a je ideálna na obaľovanie. Strúhanku už dlho kupujem kukuričnú, nasaje menej tuku, nie je zo zvyškového pečiva a je prirodzene bezlepková. Obaliť možno takmer všetko, trebárs tofu, tempeh alebo môžete vyskúšať niečo z nasledujúcich receptov. Ak by ste chceli menej tučný variant, možno dať piecť do rúry a olejom len potrieť, ale nie je to ono.

SÓJOVÉ PLÁTKY ALÁ REZNE

Tento variant bude ideálny pre tých, ktorí nemajú radi rybiu chuť.

  1. Sójové pláty si uvaríme v zeleninovom vývare.
  2. Scedíme a čo najviac z nich vymačkáme vodu.
  3. Osolíme, okoreníme, obalíme a vyprážame.

 

ŠAMPIÓNY V TROJOBALE ALÁ FILÉ

Obalované šampióny sú naše naojbľúbenejšie, s korením na ryby tomu dodá skvelú chuť pripominajúcu obalované rybie filé.

  1. Šampióny si nakrájame na asi 2mm plátky
  2. Okoreníme korením na ryby, obalíme, vyprážame

HLIVA AKO KAPOR

Tento variant je kaprovi najpodobnejší v chuti aj v konzistencii

  1. Hlivu si očistíme a odrežeme jej „nohu“
  2. Tiež obalíme v trojobale, ale do strúhanky si 1:1 primiešame nori vločky

ZELER ALÁ KAPOR

Zeler sa tiež často obaľuje a v nori riase je tiež veľmi podobný chuťovo rybe a zvolila som ho pre tých čo nemôžu jesť sóju a nechutia im ryby

  1. Zeler si očistíme a nakrájame na centimetrové koliečka
  2. Povaríme si ho 10 minút v osolenej vode
  3. Obalíme: múka, „vajíčko“ a potom zabalíme do nori riasy (čo sa bežne používa na sushi) a potom klasicky: múka, „vajíčko“, strúhanka a vyprážame

Tipy na darčeky od Marušky

Míša z NejezBlafy.cz

Vianoce? Jedno z mojich najobľúbenejších období v roku

 V poslednej dobe ale počujem od veľa  ľudí, že sa na Vianoce netešia, pretože je to len strašný zhon, a že si ich vo výsledku ani neužije. To je však veľká chyba, podľa mňa sú Vianoce hlavne o tom, stretnúť sa so svojimi blízkymi a užiť si spoločne strávený čas, alebo snáď nie? Preto sa s Vami čitateľmi chcem podeliť o to, ako Vianoce oslavujem ja a možno Vám tým odovzdať aj nejaké tipy.

Doma si Vianoce užívame už od prvého adventu

Urobíme alebo si kúpime adventný veniec a vyzdobíme dom vianočnou výzdobou. Skôr sme to všetko robili až tesne pred Štedrým dňom, ale potom sme zistili, že to vždy tak rýchlo utečie. Týmto si tie Vianoce o dosť predĺžime a navodíme v sebe tú správnu atmosféru. Nepečiem zbytočne veľa cukroviniek. Veľa ľudí sa naháňa za tým, koľko druhov upečie. Ale povedzme si pravdu. Kto to potom bude jesť? Stačí si upiecť potrebné 4 druhy najobľúbenejších cukroviniek v menšom množstve. Veď potom majú rovnako všetci výčitky, koľko toho cez Vianoce zase zjedli. Medzi naše obľúbené cukrovinky na Vianoce patria osie hniezda, linecké, rohlíčky a labky. Keď mám náladu, urobím ešte perníčky. O Vianociach sa snažím predovšetkým užiť svojej rodiny a blízkych. Vianoce sú o tom, že sa celá rodina a blízki priatelia stretnú, porozprávajú sai a užijú si spoločne strávený čas. U nás sa na Vianoce zídeme naozaj všetci, schádzame sa od Štedrého dňa po Boží hod ako s rodinou z matkinej strany, tak i z otcovej. Nie sme malá rodina a schádza sa nás naraz veľa, nie je sranda všetko pripraviť, ale vždy to stojí za to.

Nepreháňam to s darčekmi

 Nad darčekmi skôr rozmýšľam, než aby som bezmyšlienkovite niečo kupovala. Počúvam svojich blízkych, čo by sa im hodilo už počas roka a potom nakupujem. Keď mám málo financií, vyrobím nejaký jedlý darček, napríklad vaječný koňak, pečený čaj alebo nejaký likér. Ako darčeky rada nakupujem napríklad kvalitnú zrnkovú kávu, kvalitné čaje, prírodnú kozmetiku alebo napríklad knihy. Dôležité je sa za ničím nenaháňať, nasávať tú atmosféru a užiť si rodiny. Na ničom inom predsa nezáleží. Pekné Vianoce Vám všetkým!

Recept na vianočné kokosky

200 g nastrúhaného kokosu

4 bielky od šťastných sliepok

štipka soli

5 lyžíc čakankového sirupu

 

Rúru predhrejeme na 170 ° C. Bielky spoločne so štipkou soli a 5 lyžicami čakankového sirupu vyšľaháme do snehu. Potom opatrne vmiešame kokos a pomocou lyžice alebo zdobiaceho vrecúška tvarujeme kokosky priamo na plech s papierom na pečenie. Pečieme približne 15 minút. Necháme vychladnúť a podávame. Dobrú chuť!

Tipy na darčeky od Míši

Andrea, eko-food-blogger Apiastrum

Vianoce pre mňa predstavujú predovšetkým rodinnú pohodu.

 

Vianoce pre mňa predstavujú predovšetkým rodinnú pohodu a potvrdenie alebo oživenie vzťahov. Hojnosť plodov a iných darov prírody, či už jedlých alebo dekoratívnych. Vôňu cukroviniek, ihličie, mandarínok a korenia. Útulné, teplé a hrejivé ľudské objatie. Vianočné svietniky a stromček, úsmevy najbližších. Koledy, rozprávky a dlhé rozprávanie do noci s rodinou a priateľmi. Poctivé domáce a tradičné dobroty. Skrátka tento nádherný čas prežívam úplne všetkými zmyslami a nasávam čo najviac z jeho výnimočnosti. Vracia ma to mnohokrát späť do detských rokov a zmyslových väzieb na určité spomienky. To je pre mňa to najväčšie čaro Vianoc!

Žiadna naháňačka za upratovaním, žiadny perfekcionizmus

Žiadna naháňačka za upratovaním a nakupovaním darčekov, žiadny perfekcionizmus ani móda, žiadne drahé darčeky a obžerstvo. To nás veľmi pravdepodobne oslabí natoľko, že nám to imunita už po zvyšok zimy nedaruje! A s tradičnou predstavou sviatkov pokoja a mieru to tiež nemá čo robiť. Ako sa to všetko dá v dnešnej dobe vôbec zvládnuť? Neriadiť sa masou a tradíciou posledných rokov. Žijeme v dostatku, a tak návrat ku skromnosti, pokore a vnútornému pokoja, k tomu ako sviatky prežívali naši predkovia z prirodzenej vnímavosti energetických cyklov ročných období a s tým spojených prirodzených potrieb nášho tela, budú najskôr tým správnym kľúčom!

 

Tipy ako sa z príprav na sviatky nezodrieť a nezruinovať sa

Upratujem priebežne už od októbra. Teda od doby, kedy sa už  toľko  nezdržiavam na záhrade a náš domov potrebuje prirodzene väčšiu "generálku", pretože cez leto žijeme hlavne vonku. Veľké upratovanie riešim len do Adventu! Zakladám si na tom, že o Adventu už chcem mať pokoj a pohodu na prípravy ku sviatkom a udržiavanie tradícií s deťmi. Robíme vždy najmenej štyri druhy cukoviniek, adventný veniec aj štedrovečerné svietniky z jablka, píšeme Ježiškovi, chodíme na Mikulášsku, dávame Barbore na okno ponožku ... na Štedrý deň potom lejeme olovo, púšťame lodičky-sviečky a rozkrajujeme jablká. Darčeky nakupujem len potrebné a pre obdarovaného využiteľné. Nemusí ich vôbec byť veľa! Prečo tiež? Jedného to finančne vyčerpáva, druhý rieši, že si pre ten nadbytok deti vôbec vecí neváži. Vianoce by mali byť hlavne o stretávaní a štedrom pohostení. Jeden darček každému by mal bohato stačiť!

 

Tip na domáce darčeky

Vyrábam domáce darčeky ako je kozmetika (kúpeľové soli, balzamy na pery, mydlá, bylinné oleje), jedlé darčeky (granolové, marmelády, zmesi bylinných čajov, korenia a solí), sviečky a iné. Darčeky s láskou ručne robené a s dušou totiž rovnako vždy najviac potešia a prekvapia. S nakupovaním potravín je to už však horšie. V obchode v decembri to býva často stresujúce. Mňa v tomto ohľade aspoň čiastočne uľavuje nákup cez eshop.

Šumivé bomby do kúpeľa s levanduľou a tymiánom

  • 100 g jedlej sódy
  • 50 g kyseliny citrónovej
  • 50 g himalájskej  jemnej soli
  • 3 lyžičky olivového oleja
  • 3 lyžičky vody
  • 1 lyžička sušeného tymianu
  • 5 kvapiek esenciálneho oleja levandule
  • 2 lyžičky sušených levanduľových kvetov

V miske zmiešame sódu, kyselinu citrónovú, bylinky, esenciálny olej a soľ. V inom téglika zmiesime vodu a olej a po malých dávkach (nech to nevypení!) Do suchej zmesi premiešavame. Vznikne mokrá, ale sypká zmes, ktorú natlačíme do zvolených formičiek. Necháme zaschnúť, na topenie asi 15 minút.

Andrea a jej tipy na darčeky

HLÍVOVÉ KUBA

  • 500 g jačmenných krúp
  • topené maslo (ghí)
  • 1 veľká cibuľa
  • 300 g hlivy
  • soľ, čierne korenie
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 2 lyžičky sušenej majoránky

Krúpy sparíme, prepláchneme a v osolenej vode uvaríme domäkka. Trvá to asi hodinu, podľa veľkosti krúp. Na ghí opečieme nakrájanú cibuľu, po chvíli pridáme aj hlivu. Odstavíme, osolíme, okoreníme, pridáme rascu, rozotrený cesnak a majoránku. Nasypeme ku scedeným krupkám a dobre premiešame. Preložíme do maslom vymasteného pekáča, ľahko pritlačíme a pečieme pri 180 ° C asi 45 minút. Tesne pred koncom môžeme ešte pokvapkať povrch maslom.

LINECKÉ KOLÁČIKY

  • 375 g hladkej špaldovej múky
  • 125 g trstinového cukru (za časť dáme vanilkový cukor)
  • 250 g masla
  • 2 žĺtky
  • kôra z 1 citróna
  • domáci ríbezľový lekvár

Zo surovín vypracujeme hladké cesto a necháme odpočinúť minimálne na hodinu. Potom cesto rozvaľkáme na tenký plát a vykrajujeme ľubovoľné tvary, do polovice z nich vykrojíme ešte nejaký malý tvar alebo koliesko uprostred. Pečieme pri 160 ° C 5-10 minút doružova, záleží na hrúbke vyváľaného  cesta. Vychladnuté zlepujeme marmeládou a necháme pár dní uležať, aby zmäkli.

 

HRACHOVKA PODĽA M.D.RETTIGOVEJ

  • 250 g hrachu (cez noc namočíme)
  • asi 2l vody alebo petržlenového vývaru
  • 1 lyžica majoránky
  • morská soľ
  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • hrsť čerstvej petržlenovej vňate
  • 200 g tempehu natural alebo 1 veľká cibuľa
  • slnečnicový olej

Namočený hrach scedíme, prepláchneme a uvaríme domäkka v novej vode alebo v petržlenovej vývaru, s roztlačeným cesnakom, majoránkou a soľou. Hotovú polievku rozmixujeme a podávame s osmahlou cibuľkou, ktorú môžeme do polievky tiež zamixovať, alebo opraženým tempeh ako náhrada za vyprážané žemličky. Na zimu ideálna polievka, dobrú chuť!

RAW KULIČKY Z KEŠU A ĎATLÍ

  • 250 g kešu
  • 100 g lieskových alebo vlašských orechov
  • 200 g ďatlí
  • 4 lyžice kokosového oleja
  • 4 lyžice raw kakaa
  • 1 lyžička mletej škorice

Najprv rozmixujeme vo výkonnom mixéri orechy a potom pridáme ostatné. Zo vzniknutej hmoty tvoríme malé guličky, ktoré môžeme, aby pekne vyzerali, obaliť v strúhanom kokose alebo v kakau. Guličky by mali teoreticky vydržať dlho, odporúčam uzavrieť do nádoby, aby nevyschli a radšej uložiť v chladničke, aby orechy v teple nevyschli. Aj keď neverím že sa niekomu pokazí-skôr sú zjedené. U nás doma som pomaly ani guličky nestíhala urobiť ako rýchlo mizlo cesto lyžičkou od zlodejov. :)

HARMANČEKOVO-KURKUMOVÝ ZÁZVOROVÝ ČAJ

  • 1l vody
  • 2 vrchovaté lyžice sušeného harmančeka
  • 1 lyžička kokosového oleja
  • 1/2 lyžičky sušenej kurkumy
  • 1 lyžica nastrúhaného zázvoru
  • 1/4 lyžičky škorice
  • 1,5 hrnčeka rastlinného mlieka
  • med na dosladenie

Vodu s harmančekom, olejom a korením privedieme k varu, odstavíme a priklopíme na 5 minút. Potom nalejeme mlieko a scedíme do hrnčekov, kde osladíme medom podľa individuálnej chuti. Nezdá sa to ale chuť je úplne úžasná (s medom)! Teraz už len posedieť na pokojnom a útulnom mieste, v tichu a pokoji popíjať čaj a preciťovať, ako sa telo prehrieva, uvoľňuje a zbavuje napätia. :)

PAPRIKOVÁ TOFU PAŠTIČKA

  • 200 g slnečnicových semienok (deň vopred namočených)
  • 200 g tofu natural
  • panenský olivový olej
  • 1 lyžička sladkej mletej papriky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička provensálskych byliniek
  • 1 lyžica lahôdkového droždia
  • morská soľ

Scedené semienka s nastrúhaným tofu, trochou oleja a ostatnými ingredienciami rozmixujeme na požadovanú konzistenciu.

HORE